5 Kasım 2018 Pazartesi

Kıbrıscık Geriş Köyü

Bolu Kıbrıscık İlçesi -  Geriş Köyü

İlçenin güneybatısında yer alan köy ilçeye 9 km uzaklıktadır. 957-1530 Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri kayıtlarında Kıbrus Kazası’nın Kiriş Karyesi adına rastlanan köy ilçenin en eski köylerinden birisidir.







Köye ait WEB Sitesi.  http://gerisder.org/





Osmanlılar döneminde Çivril Deresi’nde Medrese ve Çivril Divanı adıyla bir yerleşim yeri bulunduğu bilinmektedir. Köyün ortasından geçen Hacap Deresi’nin iki yakasına yay biçiminde engebeli, yamaç bir arazi üzerine yerleşmiştir. Köy halkının nereden geldiği ve adının ne anlama geldiği bilinmemekle birlikte, rivayete göre Trabzon, Kastamonu, İstanbul ve Uruş yörelerinden gelen ayrı ayrı sülalelerin yerleştiği söylenmektedir. 1921-1925 Bolu Salnamesinde Kirişmar ve Alpagut adıyla 70 hanede 367 nüfusa sahip olarak görülmektedir.


Köy çevresinde; Dede Türbesi, Oğlan Mezarı, Bayrak Dede Türbesi, Manasur Türbesi adı altında eski mezarlar bulunmaktadır. Halk geçimi tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Şaduman deresinde pirinç yetiştirilmekte ayrıca, üzüm bağcılığı yapılmaktadır. Bolu iline yoğun göç vermiştir.

KAYNAK: Kıbrıscık Belediyesi Web Sitesi







Hiç yorum yok:

Kıbrıscık

Kıbrıscık ismi 1960'lı yılları anlatan Hatırla Sevgili adlı dizide de geçmiştir. Dizide Ahmet, aşık olduğu Yasemin'i unutmak için Kıbrıscık'a Kaymakam vekili olarak gitmiş ve uzun bir süre burada kalmıştır.