6 Eylül 2018 Perşembe

Kıbrıscık Alemdar Köyü

Kıbrıscık İlçesi - Alemdar Köyü

İlçenin doğusunda bulunan Alemdar Köyü, ilçeye 13 km uzaklıktadır. Kıbrıscık-Beypazarı karayolu üzerindeki Cuma Deresi köprüsünden ayrılarak 5 km sonra köye ulaşılabilmektedir.


Köy çevresinde Roma-Bizans dönemi yerleşim yerleri (Samra, Karakise, Olukbaşı vb) vardır. Köyün adı 937 – 1530 yılları Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri kayıtlarında “Kiliselü” olarak geçmektedir. Daha sonra bu isim Kise’ye dönüştürülmüştür. 
Uzaktan Alemdar




Kise isminin, eski yerleşim dönemlerinde (ilk Bizans döneminde) “Kara Kilise” adının kısaltılmasından geldiği rivayet edilmektedir. Sonra köyün ismi, Alemdar olarak değiştirilmiştir.

Nüfus

1921 – 1925 Bolu Livası Salnamesinde 115 hanede 608 kişi yaşamakta ve Bolu’nun nüfus bakımından 3’ncü büyük köyü olarak görülmektedir. Köy halkı geçimini tarım, hayvancılık ve orman işçiliği ile sağlamaktadır. Bolu ve Ankara’nın Polatlı ilçesine göç vermiştir.








Hiç yorum yok:

Kıbrıscık

Kıbrıscık ismi 1960'lı yılları anlatan Hatırla Sevgili adlı dizide de geçmiştir. Dizide Ahmet, aşık olduğu Yasemin'i unutmak için Kıbrıscık'a Kaymakam vekili olarak gitmiş ve uzun bir süre burada kalmıştır.