7 Mayıs 2013 Salı

Bolu Kibriscik Karagöl


Bolu Kıbrıscık İlçesi Karagöl

Kıbrıscık Beypazarı arasındadır.  Orman içi dinlenme yeri...


Kıbrıscık İlçesinin güneyinde bir hektar genişliğinde olup, oldukça derindir. Meydana gelen bir heyelan neticesinde oluşmuştur. Çevresi ormanlarla ve orman içi piknik alanları ile kaplıdır. Güzel, havadar ve sakin bir dinlenme yeridir. 
Beypazarı- Kıbrıscık yolu üzerinde yer almakta ve Kıbrıscık İlçesine 20 km., Boluya 86 km. uzaklıktadır. 10 ailenin kalabileceği büyük bir ev ve bungalov evler mevcut olup, tatil için iyi, güzel ve sakin bir dinlenme merkezi durumundadır. Gölde alabalık bulunmaktadır.

Her yıl Mayıs ayının sonunda Kıbrıscıklıların toplanarak kaynaşmasına neden olan geleneksel Karagöl Günü de burada düzenlenmektedir. Gölün çevresi çam ormanları ile kaplıdır.

Karagöl Efsanesi...

Yukarı divan köylerinde Karagöl'ün oluşumuyla ilgili anlatılan efsaneye göre; eskiden Karagöl'ün bulunduğu yerde bir köy vardır. Bir gün bu köye, Hızır Aleyhisselam gelmiş ve köyde her eve uğrayıp yiyecek bir şeyler istemiş. Fakat onu ne eve almışlar nede yiyecek bir şey vermişler.

Son olarak köyün kenarında bulunan bir eve uğramış. Bu evde bir dul kadın çocuğu ile yaşıyormuş. Kadın ve çocuk kapıyı açıp, ne istediğini sormuşlar. Hızır yiyecek ve içecek istemiş. Kadın ve çocuk eve davet etmişler ve karnını doyurmuşlar. Hızır evden ayrılırken "kızım çocuğunu al ve hemen köyden uzaklaş sakın arkana da bakma" demiş ve ortadan yok olmuş. Bunun üzerine kadın çocuğu kucağına alarak köyden ayrılmış. Karagöl'ün Deveci Köyü tarafındaki sırta çıkınca merak etmiş ve geriye dönüp bakmış ve köyün göle dönüştüğünü görmüş. Ancak geriye baktığından dolayı da kadın kucağında çocukla birlikte oracıkta taş olmuş. Çevrede yaşlılar bu tepede kadının kucağında çocuğuyla taşlaşmış şekilde gördüklerini ifade etmektedirler









Bolu Kıbrıscık İlçesi 
Bolu Kıbrısıcık Pirinci
Bolu Kıbrıscık Karagöl



Hiç yorum yok:

Kıbrıscık

Kıbrıscık ismi 1960'lı yılları anlatan Hatırla Sevgili adlı dizide de geçmiştir. Dizide Ahmet, aşık olduğu Yasemin'i unutmak için Kıbrıscık'a Kaymakam vekili olarak gitmiş ve uzun bir süre burada kalmıştır.