2 Ağustos 2014 Cumartesi

Kıbrıscık Pirinci ve Tarifi


Bolu'ya özgü bir pirinç türüdür. Oldukça lezzetlidir ve lezzeti İlçede içme suyu olarak kullanılan Bolu Dağları Köroğlu sularının  çeltik tarlalarında kullanılmasından kaynaklandığı sanılmaktadır. 200-300 metre derinlikteki vadilerde yetişmesi de lezzetini artırır.
 Oldukça sarp bir arazide yetişir.  Sarp dere kenarlarında yetişenleri daha lezzetli olmaktadır. 

Bolulu ustaların çoğu pilavlarında Kıbrıscık Pirinci kullanırlar. 
Özellikle Mengen Pilavı adlı meşhur yemek Kıbrıscık Pirincinden yapılır. Bire üç su oranı ile pişirilir. Bu pirinçle yapılan pilavın 1 hafta bayatlamadığı söylenir. 
Lezzetindeki farklılıktan dolayı minarel ve genetik yönden araştırılmaya alınmıştır. Fabrikalar yerine köy değirmenlerinde dövüldüğü için taşlı olur. Bu pirinç türü bu yörenin dışında başka yerde yetişmemektedir. 

Özellikle “Acem Pilavı” olarak tavuktan yapılan meşhur yemek Kıbrıscık Pirincinden yapılır. Bire iki su oranı ile pişirilir. Pişirilmeden önce pirinçler tuzlu ılık suda 15 dk bekletilmelidir. 



Bu pirinçle yapılan pilavın 1 hafta bayatlamadığı söylenir. Lezzetindeki farklılıktan dolayı minarel ve genetik yönden araştırılmaya alınmıştır. 
Sınırlı miktarda yetişir, Adına Çömlek Patlatan da denmektedir,
Piyasadaki pirinçler gibi beyaz değildir. 


Bolu Merkezde Pazartesi ve Perşembe pazarlarında bir kaç kişiden temin edebilirsinz. Ya da Atatürk Orman Parkında yer alan Kıbrıscık Yöresel ürünler dükkanından pirin ve diğer Kıbrıscık a dair ürünlerden alabilirsiniz. 










KAYNAK:İnternet    Bolu Kıbrıscık Princi - Bolu Kıbrıscık Princi
Bolu Kıbrıscık Princi - Bolu Kıbrıscık Princi  

Hiç yorum yok:

Kıbrıscık

Kıbrıscık ismi 1960'lı yılları anlatan Hatırla Sevgili adlı dizide de geçmiştir. Dizide Ahmet, aşık olduğu Yasemin'i unutmak için Kıbrıscık'a Kaymakam vekili olarak gitmiş ve uzun bir süre burada kalmıştır.